Новини

Відроджуємо йорданські традиції

26 ГРУ 2022

В Карові пройшов майстер-клас з плетіння солом’яного Йорданського хрестика.


Традиційно, вечорами між першою та другою колядою, молоді дівчата і жінки збирались гуртом та виготовляли йорданські прикраси. Лунали колядки, під які майстрині створювали дивовижні вироби – хрестики-узори, якими оздоблювали потім вікна своїх осель. Змагались між собою, в кого вийде хрестик ліпший, хто придумає гарніший візерунок.
Сьогодні 26.12.2022 року в селі Карів, завдячуючи громаді, що береже традиції та митцю Степанові Івасейку Белзщина поповнилась дивовижним культурним надбанням – Карівським Йорданським солом’яним хрестиком.
Цей сакральний оберіг, традиція створення якого передавалась з покоління в покоління, буде поданий Белзьким центром культури і дозвілля на включення до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Дякуємо Карівській гімназії ім.В.Матюка за люб’язно надане приміщення та гостинну атмосферу, майстриням, а також усім присутнім за культурний внесок у життя Белзької землі.
Збираємо надбання нашої культури по маленьких перлинках і щиро бажаємо, щоб традиції нашого краю розширили свою упізнаваність і повернули свою значимість!