Новини

Іваньки - трагічна пам’ятка визвольної історії

15 ЖОВ 2022

14 жовтня пройшли заходи з вшанування пам’яті жертв Іваньківської трагедії


Місцевість колишнього села Іваньки, нині Карівський старостинський округ, це трагічна пам’ятка нашої визвольної історії. Влітку 1944 року радянського війська, намагаючись знищити повстанський рух, спалили до тла село Іваньки. Тут відбувся один з найбільших боїв воїнів УПА з радянськими загарбниками. Щорічно тут збираються небайдужі громадяни, нащадки тих, хто боровся із сталінськими посіпаками, та вшановують пам’ять усіх, хто поклав життя захищаючи рідну землю.
2022 рік не став виключенням. Тим паче, що сьогодні наші Захисники так само безстрашно протистоять окупанту, як і їхні предки.
Божественну Літургію і панахиду на могилі воїнів УПА відслужили: о.Степан Марцинківський с.Діброва, о.Петро Лоза с.Карів, о.Михайло Шевчук с.Гійче, відспівував церковний хор с.Діброва.
До присутніх звернулась голова Белзької громади Оскана Береза, а також митець, виходець із села Іваньки, засновник та один з організаторів щорічної прощі до села Іваньки Степан Івасейко.
Покладанням квітів до могили воїнів Української Повстанської Армії та патріотичними піснями було продовжено захід.
Щиро вдячні колективам та діячам:
Народний ансамбль пісні та музики "Княжий".
Ансамбль "Белзькі візерунки".
Фольклорний ансамбль"Галичанка" Народного дому с.Жужеляни.
Ансамбль вчителів Карівської гімназії ім.Віктора Матюка.
Солістка народного гурту сім'ї Брезовських Галина Брезовська.
Сімейний дует Софія і Мар'яна Партики.
Ансамбль"Калинове намисто" Народного дому с.Діброва.
Поет, житель села Хлівчани Степан Хомин
Дует Марія Брезовська та Яна Пігура.
Декламація віршів Павло Гой, житель с.Діброва
Життєво необхідно належно підтримувати пам’ять про такі місця і події, адже тільки так ми зможемо не допустити повторення того жаху, що пережили жителі Іваньків, і те що переживають сьогодні жителі Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Бучі та Ірпеня…
Щиро сподіваємось, що Бог чує наші молитви, які ми творимо за визволення України. Хай живе слава про наших Героїв, минулого і сьогодення. Герої не вмирають!